Vrata do naših teles

Veliko bakterij, ki vstopajo v naše telo, to naredi skozi usta – mesto naše prve obrambe. Neuravnoteženost mikrobiote v ustih lahko privede do različnih neželenih stanj.

Gingivitis – vnetje dlesni – najdemo pri več kot polovici odrasle populacije. Simptomi so razdražene, otekle in krvaveče dlesni. Če ga ne zdravimo, lahko napreduje v gingivalne žepke, kar vodi do periodontitisa. Periodontitis je pogosto kroničen in prizadene tretjino odraslih.

Tudi karies ali zobno gnilobo povzroča prisotnost bakterij, imenovanih streptokok mutans, ki ustvarja nizko lokalno pH-okolje in demineralizira zobno sklenino. Poleg vsega naštetega je bakterijsko neravnovesje lahko tudi razlog občasnega ali trajnega slabega zadaha.

Pomembnost zdrave ustne votline

Večina bakterij vstopa v naše telo skozi usta, zato so le-ta prvo mesto naše obrambe.

Ustna votlina vsebuje okoli 800 različnih vrst bakterij, več kot milijarda pa jih je na vsakem zobu. V normalnih pogojih so v ravnovesju, vendar pa lahko slaba ustna higiena, neuravnotežena prehrana, stres in druga stanja vplivajo tudi na ustno mikrofloro. BioGaia ProDentis vsebuje naravne bakterije, ki pomagajo dopolniti ustno mikrofloro.

Driska

Kakor je lahko driska neprijetna, je vsaj nekaj, kar so doživeli vsi odrasli. Skrb za črevesno mikrofloro je zato pomemben preventivni ukrep proti driski.

Preberite več

Zaprtje

Življenjski slog lahko igra pomembno vlogo pri rednem praznjenju črevesja. V nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov, da bodo stvari tekle gladko.

Preberite več

Antibiotiki

Čeprav naredijo veliko dobrega, lahko antibiotiki vplivajo na prebavni sistem. Zato je pomembno, da zagotovite črevesju nekaj podpore ob jemanju antibiotikov.

Preberite več