Antibiotiki – prijatelj in sovražnik

Ko je malček bolan, tako starši kot zdravnik želijo, da se čim prej pozdravi. V nekaterih primerih to pomeni jemanje antibiotikov.

Antibiotiki so pomembna zdravila, ki se borijo proti bakterijskim okužbam in nemalokrat tudi rešujejo življenja. Toda zdravljenje z antibiotikom ni igra, je zelo resno zdravilo, ki ga je treba jemati po navodilih zdravnika in zaključiti pod skrbnim nadzorom.

Če ima otrok bakterijsko okužbo in potrebuje antibiotike, je pomembno, da starši skrbno upoštevajo navodila, vključno s predvidenim trajanjem jemanja zdravila. Navodila za uporabo vsakega zdravila navajajo vrsto in pogostost stranskih učinkov, ki morajo biti znani pred začetkom zdravljenja. V primeru resnih simptomov morajo starši nemudoma poiskati zdravniško pomoč.

Antibiotiki in mikroflora črevesja

Tako kot se beseda probiotik lahko prevede v »za življenje«, antibiotik pomeni »proti življenju«, saj bodisi ubijajo ali zavirajo rast patogenov, ki povzročajo bakterijske okužbe. Problem je v tem, da antibiotik ne more razlikovati med koristnimi in škodljivimi bakterijami in tako ubiti tudi endogenov.

Posledično bi otroci, ki jemljejo antibiotike, potrebovali dopolnitev njihove mikroflore prebavnega trakta. Bakterija, kot je Limosilactobacillus reuteri Protectis, se lahko dodaja med zdravljenjem, da kolonizira črevesno floro.

Polivanje

Polivanje ali regurgitacija sta izraza, ki opisujeta pojav, ko dojenček po hranjenju izpljune mleko. Čeprav je videti zaskrbljujoče, je to pogost pojav pri dojenčku.

Preberite več

Driska

Začetek driske pride zelo hitro. Ker so otroci bolj izpostavljeni tveganju, da izgubijo veliko tekočine, je pomembno vedeti, kako skrbeti za otroka v tem težkem času.

Preberite več

Zaprtje

Številni dejavniki lahko vplivajo na normalno delovanje črevesja pri otrocih in najstnikih. Spodaj lahko preberete več o tem, kako podpreti pravilno delovanje črevesja.

Preberite več