Kaj povzroča drisko?

Driska je ena od najpogostejših zdravstvenih težav, ki prizadene otroke po vsem svetu.

Najpogostejši vzroki za drisko pri otrocih so patogeni mikrobi, težave s prebavo in antibiotična terapija. Vse od navedenega lahko povzroči neravnovesje v črevesni flori. Poleg najbolj očitnih simptomov lahko drisko spremljajo tudi bruhanje, zvišana telesna temperatura, izguba apetita in, kar je najbolj pomembno, dehidracija. Otroci lahko zaradi driske zelo hitro dehidrirajo, zato je bistveno poznati znake dehidracije, npr. redko uriniranje in apatija. Starši morajo poiskati zdravniško pomoč, če driska traja več kot teden dni, ima krvavo blato ali če kaže znake dehidracije.

Kadar otrok trpi zaradi driske, se priporoča okrepitev črevesne flore z bakterijami. Kapljice BioGaia ali tablete vsebujejo bakterijo Limosilactobacillus reuteri Protectis, za katero je dokazano, da ohranja naravno bakterijsko ravnovesje v črevesju in izboljšuje splošno počutje.

Domača oskrba pri driski

V večini primerov akutna driska, še posebej, če jo povzroči virus, izgine sama od sebe. Vendar pa obstaja nekaj ukrepov, ki lahko pomagajo ublažiti simptome in pospešijo okrevanje pri otrocih in mladostnikih.

Najbolj bistveno je, da zaužijejo dovolj tekočine (vendar se izogibajo sadnim sokom in gaziranim pijačam) in tako nadomestijo vodo, ki jo telo izgublja. Prehranska dopolnila z mikroorganizmi se lahko uporabljajo za vzdrževanje ustrezne koncentracije mikroflore v črevesju.

V tem stanju je priporočljivo dopolniti črevesno floro, na primer s kapljicami BioGaia ali tabletami, ki vsebujejo Limosilactobacillus reuteri Protectis in pomagajo kolonizirati mikrofloro črevesja.

Antibiotiki

Ko je otrok bolan, so včasih antibiotiki edina oz. najboljša pot do okrevanja. Vendar pa jih je treba jemati skladno z navodili in se zavedati njihovega vpliva na zdravje prebavil.

Preberite več

Zaprtje

Številni dejavniki lahko vplivajo na normalno delovanje črevesja pri otrocih in najstnikih. Spodaj lahko preberete več o tem, kako podpreti pravilno delovanje črevesja.

Preberite več

Zaščita pred okužbo

Otroci so zelo radovedni, zaradi česar so lahko izpostavljeni različnim mikroorganizmom, zato je močan imunski sistem ključnega pomena za njihovo zdravje.

Preberite več