Akutna driska pri odraslih

Diareja je nekaj, kar so praktično vsi odrasli že izkusili v svojem življenju. Skrb za mikrobioto črevesja je ključna pri domači oskrbi tega problema.

Skoraj vsaka odrasla oseba bo v nekem trenutku svojega življenja imela primer driske. Definirana je kot odvajanje mehkejšega ali tekočega blata več kot trikrat dnevno. Ponavadi mine v nekaj dneh.

Številni dejavniki lahko povzročijo drisko – okužba, alergije na hrano ali neželeni učinki antibiotikov ali drugih zdravil. Takšne motnje v prebavnem sistemu pogosto porušijo ravnovesje bakterij v črevesju. Drisko pogosto spremljajo vročina, bolečine v trebuhu in krči. Resnost se bo od primera do primera razlikovala – hujša kot je, večja je nevarnost dehidracije. Znaki dehidracije pri odraslih vključujejo temno obarvan urin in redko uriniranje (manj kot vsake tri do pet ur).

Domača oskrba driske

Čeprav večina primerov mine v nekaj dneh, lahko naredimo več stvari, da se počutimo bolj udobno.

Piti moramo zadostno količino vode ali čaja, da nadoknadimo izgubljeno tekočino. Sadnim sokovom in gaziranim pijačam se moramo izogibati, ker lahko poslabšajo simptome. Poleg tega lahko probiotiki, kot je Limosilactobacillus reuteri Protectis, pomagajo pri ponovnem uravnoteženju bakterij v prebavnem traktu.

Driska

Kakor je lahko driska neprijetna, je vsaj nekaj, kar so doživeli vsi odrasli. Skrb za črevesno mikrofloro je zato pomemben preventivni ukrep proti driski.

Preberite več

Zaprtje

Življenjski slog lahko igra pomembno vlogo pri rednem praznjenju črevesja. V nadaljevanju podajamo nekaj nasvetov, da bodo stvari tekle gladko.

Preberite več

Antibiotiki

Čeprav naredijo veliko dobrega, lahko antibiotiki vplivajo na prebavni sistem. Zato je pomembno, da zagotovite črevesju nekaj podpore ob jemanju antibiotikov.

Preberite več