Ves dan, vsak dan

Najsi sedimo za pisalno mizo, se ukvarjamo s športom ali na kavču gledamo televizijo, nas naš imunski sistem ves čas varuje – 24 ur na dan, 7 dni v tednu.

Naše telo je vseskozi izpostavljeno zunanjim dejavnikom. Da bi se zaščitilo, telo uporablja napreden in zapleten sistem zaščitnih mehanizmov, ki jim pravimo imunski sistem. V telesu je razporejenih nekaj obrambnih centrov, ki skupaj tvorijo omenjeni sistem. Največji med njimi se nahaja v črevesju, kjer domuje črevesna mikrobiota in ki predstavlja 80 % celotnega imunskega sistema.

Človeški imunski sistem

Če obrambni sistem telesa deluje pravilno, je naše telo manj dovzetno za neugodne razmere in zunanje dejavnike. Izdelki BioGaia s kulturo Limosilactobacillus reuteri dopolnjujejo mlečnokislinske bakterije in tako vzdržujejo normalen črevesni mikrobiom, medtem ko dodani vitamin D prispeva k delovanju imunskega sistema.

X

Sluznica nosa in grla

Zunanji patogeni v telo vstopajo tudi z vdihanim zrakom. Zato imata nos in grlo svojo lastno zaščitno pregrado oziroma sluznico. V nosu za to skrbijo migetalke, drobne, dlačicam podobne drobne izbokline, ki se premikajo naprej in nazaj ter hitro odstranijo tujke iz dihalne poti. Poleg tega sluznica vsebuje veliko število celic, ki uničujejo vsiljivce in spodbudijo specifični imunski odziv.

X

Mandlji

Kadar vsiljivci v telo vstopijo skozi usta, bodisi z vdihavanjem ali uživanjem hrane, najprej naletijo na vratarje imunskega sistema oziroma mandlje. Površina mandljev je zgrajena iz jamic, v katerih se lahko nabirajo ostanki hrane in zunanji patogeni. Te jamice vodijo do globljih limfnih tkiv, kjer se z njimi spopadejo limfociti (vrsta belih krvničk), ki zgradbo nepovabljenih gostov shranijo v imunološki spomin.

X

Limfni sistem

Vozlom podobne odebelitve v limfnih vodih imajo funkcijo filtriranja in vsebujejo različne obrambne celice. Na tem mestu bele krvničke pridejo v stik z vsiljivci, dozorijo v močne obrambne celice in se razmnožijo.

X

Timus

Timus lahko opišemo kot šolo za telesne stražarje našega telesa in je najbolj dejaven v otroštvu. Tukaj se urijo tako imenovane T-celice, ki igrajo bistveno vlogo v organizaciji obrambe pred specifičnimi mikroorganizmi. Naučijo se razlikovati med telesu lastnimi in tujimi strukturami ter tako preprečujejo imunskemu sistemu, da bi napadal svoje lastne celice.

X

Koža

Koža je zaščitni zunanji ovoj telesa. Zdrava koža predstavlja neprepustno pregrado za večino zunanjih patogenov. Tako kot v črevesju, zdrava kožna flora preprečuje razvoj škodljivih bakterij. Poleg tega kožna povrhnjica vsebuje številne, tako imenovane Langerhanove celice, ki škodljive bakterije vsrkajo in uničijo. Tudi te hitro sprožijo specifični imunski odziv, vsakič ko pridejo v stik z morebitno nevarnostjo.

X

Vranica

Vranica je za pest velik, dobro prekrvavljen organ, ki se nahaja pod trebušno prepono, v levem zgornjem delu trebušne votline. Vranica je del imunskega sistema in je nekakšno skladišče za primarne obrambne celice. V njej se razmnožujejo tudi celice požiralke in limfociti, podskupina belih krvničk. Če telo sproži alarm, limfociti prek limfe stečejo iz vranice naravnost v spopad z vsiljivci.

X

Črevesje

Črevesje predstavlja dom za 80 % vseh imunskih celic, zato se šteje, da je središče imunskega sistema. Te imunske celice vseskozi komunicirajo s črevesnimi bakterijami ter zagotavljajo neprestane dražljaje za urjenje imunskega sistema. Tudi tanko črevo vsebuje skupke limfnih vozlov, ki jim pravimo Peyerjeve plošče, kjer se tvori večina protiteles.

X

Sluznica mehurja in genitalij

Sluznice mehurja in genitalij prav tako predstavljajo možne vstopne točke za vsiljivce. Podobno kot v koži tudi te sluznice vsebujejo številne imunske celice, ki spodbudijo specifični imunski odziv in zaščitijo celotni organizem.

X

Kostni mozeg

Nekateri ljudje kostnemu mozgu pravijo tudi rojstni kraj naših imunskih celic. V njem se nahajajo naše matične celice iz katerih se oblikujejo vse krvničke, tudi bele. Tukaj se v več korakih oblikujejo različne vrste celic, ki delujejo znotraj imunskega sistema, kot na primer celice požiralke, bazofilci, granulociti, naravne celice ubijalke ter T- in B-limfociti.

Vprašalnik – Kako dobro poznate vaš imunski sistem?

Vaš imunski sistem neprestano dela in varuje vaše telo. Koliko pa zares veste o tem zapletenem sistemu? Ne jemljite ga za samoumevnega! Izpolnite vprašalnik in preverite!

Antibiotiki

Če ima otrok bakterijsko okužbo, bo morda potreboval antibiotike. V takih primerih je ključnega pomena, da se njegovemu telesu zagotovi podpora, ki jo potrebuje.

Preberite več

Vloga vitamina D

Za razliko od drugih vitaminov, telo samo tvori vitamin D. Zato se ne obnaša enako ko večina vitaminov v naših telesih, temveč je bolj podoben hormonu. Deluje namreč kot prenašalec, ki uravnava bistvene fiziološke procese.

Preberite več