Naš junaški vsakdanji spremljevalec

V vsakdanjem življenju so naša telesa izpostavljena številnim patogenom iz okolja. Zahvaljujoč izredno inteligentnim obrambnim sistemom v naših telesih, naš imunski sistem večino teh onesposobi.

Imunski sistem je sestavljen iz vrste zaščitnih mehanizmov in je zato neprestano dejaven. Vseskozi nas nekje iz ozadja ščiti, ne da bi mi to sploh opazili. Njegovi temelji se oblikujejo v prvih 1000 dneh življenja, kasneje pa se uči in dozoreva z nami skozi vso odraslo dobo in vse življenjske dogodke.

Imunski sistem v nosečnosti

V nosečnosti se žensko telo neprestano preoblikuje in podobno velja za njen obrambni sistem. Od samega začetka mora imunski sistem bodoče mame iskati ravnovesje med dvema nasprotnima vzgiboma.

Žensko telo zdaj nosi »tujek«, hkrati pa mora zaščititi to novo življenje v njem. To za imunski sistem predstavlja določeno zmedo, saj mora žonglirati z dvema navidez nasprotujočima si zahtevama. Raziskave so med drugim pokazale, da mama med nosečnostjo prenaša protitelesa na svojega nerojenega otroka. Zato je tako za mamo kot za otroka še posebej pomembno, da v času nosečnosti skrbi za svoj imunski sistem, na primer tako, da zmanjša stres in uživa uravnoteženo prehrano.

Kaj lahko storimo za svoj imunski sistem?

Na naš imunski sistem lahko vplivajo številni dejavniki. Naš način življenja običajno pri tem igra ključno vlogo.

Stres, pomanjkanje spanca, pretirana telesna vadba in neuravnotežena prehrana lahko negativno vplivajo na imunski sistem. Na imunski sistem lahko vpliva tudi zdravljenje z antibiotiki, saj ti ne razlikujejo med različnimi vrstami bakterij in uničujejo tudi endogene bakterije, kar lahko vpliva na črevesno mikrobioto. Zato je dobro, če med jemanjem antibiotikov nadomestimo izgube v črevesni mikrobioti, na primer z uživanjem prehranskih dopolnil, ki vsebujejo mlečnokislinske bakterije, kot je na primer Limosilactobacillus reuteri Protectis.

Posvetujte se z zdravnikom, da bi izključili morebitne druge vzroke.

Ali se imunski sistem z leti spreminja?

Staranje je proces, ki ga ne moremo ustaviti in ki vpliva tudi na naš imunski sistem. Ne samo koža, ki predstavlja eno naših ključnih obrambnih pregrad, tudi delovanje organov in celic se začne spreminjati in se z leti upočasni.

Glede na to, da proces staranja vpliva na celotno telo, lahko vodi tudi do slabše učinkovitosti imunskega sistema, ki se ni zmožen več enako učinkovito boriti s tujimi celicami. To pomeni, da je v starosti še posebej pomembno, da krepimo imunski sistem. Poleg zdravega načina življenja, k podpori črevesne mikrobiote prispevajo tudi izdelki BioGaia, ki vsebujejo bakterije Limosilactobacillus reuteri Protectis, medtem ko dodatek vitamina D prispeva k delovanju imunskega sistema in ohranjanju zdravih kosti.

Kako lahko krepimo naš imunski sistem?

Čeprav se temelji našega imunskega sistema oblikujejo že v otroštvu, lahko v odrasli dobi naredimo še veliko za krepitev imunskega sistema in s tem za zdravje in dobro kondicijo.

10 preprostih namigov za podporo imunskemu sistemu:  

  • Skrbite za svoje črevesje
  • Redno telovadite
  • Uživajte svež zrak
  • Jejte uravnoteženo prehrano in popijte najmanj 2 litra tekočine na dan (najbolje vodo)
  • Zmanjšajte stres
  • Razmišljajte pozitivno in se veliko smejte!
  • Zagotovite si dovolj spanca
  • Prhajte se izmenično s toplo in hladno vodo
  • Zamnjšajte tveganje za okužbe (npr. z rednim umivanjem rok)
  • Naužijte se sončnih žarkov, toda zaščitite se pred sončnimi opeklinami

Namig

Vitamin D je eden od osnovnih gradnikov imunskega sistema, naše telo pa ga tvori kadar je izpostavljeno sončnim svetlobi. Zadostujejo že redni sprehodi med časom za kosilo, takrat je namreč sonce najmočnejše. Tudi z žvečljivimi tabletami BioGaia Protectis z Vitaminom D3 lahko svojo prehrano dopolnite z vitaminom D.

  

Nosečnost

Nosečnost je poseben čas za vsako žensko. Na spodnji povezavi si lahko preberete, kako pomagati bodoči mamici med nosečnostjo in po njej, da se lahko osredotoči na prihod novega družinskega člana.

Preberite več

Kako deluje imunski sistem?

Naš imunski sistem je eden najbolj zapletenih sistemov v našem telesu in je specializiran za obrambo. Razdelimo ga lahko na dva sodelujoča obrambna mehanizma, ki sta med seboj povezana na različne načine.

Preberite več