Vesel trebušček, veseli prazniki: podpora črevesne mikrobiote vaše družine

December in še posebej božični prazniki so čas veselja, družinskih srečanj in okusne hrane. Vendar lahko vse te spremembe v prehrani pomembno vplivajo na črevesno mikrobioto, kar lahko privede do prebavnega nelagodja. Razumevanje, kako božični obroki vplivajo na zdravje vašega črevesja in črevesja vaših otrok, in spoznavanje načinov za ohranjanje ravnovesja lahko pomagata zagotoviti, da bo praznično obdobje tako prijetno kot tudi veselo.

Črevesna mikrobiota in njen pomen

Črevesna mikrobiota je kompleksna skupnost mikroorganizmov, ki živijo v vašem prebavnem traktu in so ključni za celostno zdravje ter dobro počutje. Imajo pomembno vlogo pri prebavi, absorpciji hranil in sintezi esencialnih vitaminov. Poleg tega se približno 80 % vseh imunskih celic nahaja v črevesju, zato je zdrava mikrobiota ključna za močan imunski sistem. Uravnotežena in zdrava črevesna mikrobiota pomaga ohranjati splošno zdravje in imunsko funkcijo.

Sestava vaše črevesne mikrobiote je tesno povezana z vašo prehrano in vsaka sprememba v prehrani jo lahko poruši. Prebava pri majhnih otrocih je še posebej občutljiva.

Vpliv prazničnih obrokov

Praznično obdobje prinaša številna živila, ki so lahko obremenjujoča za črevesje. Seveda so na seznamu na prvem mestu sladkarije: božični piškoti, bomboni, peciva in drugo, ki vsebujejo velike količine sladkorja. Poleg tega pa lahko dodamo še mastne obroke in predelana živila, bogata z nasičenimi maščobami. Prekomeren vnos sladkorja in nasičenih maščob lahko negativno vpliva na sestavo črevesne mikrobiote.

Vesel trebušček med prazniki

Čeprav se težko odpovemo prazničnim dobrotam, obstajajo načini, kako v družini, vključno z najmlajšimi, ohraniti ravnovesje. Upoštevajte naslednje prehranske nasvete:

  • zmernost: naj se vsi razveselijo dobrot, vendar le v zmernih količinah. Uravnotežite jih z bolj zdravimi prigrizki in obroki, ki vključujejo veliko zelenjave;
  • podpirajte črevesno mikrobioto: vključite živila, kot so jogurt, kefir ali fermentirana zelenjava, ki podpirajo dobre bakterije v vašem črevesju. Poleg tega lahko razmislite o dodajanju mikrobiotikov BioGaia v prehrano vaše družine. Žvečljive tablete BioGaia z vitaminom D so primerne za otroke (starejše od 3 let) in odrasle. Ena žvečljiva tableta na dan zagotavlja priporočen dnevni odmerek 100 milijonov živih bakterij L. Reuteri Protectis. Ta mikrobiotični sev je dokazano učinkovit pri naseljevanju črevesja, kar povečuje število endogenih bakterij. Vitamin D pa prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema;
  • poskrbite za vlaknine: poskrbite, da vi in vaši otroci zaužijete dovolj sadja, zelenjave in polnozrnatih živil, bogatih z vlakninami, za zdravo prebavo.

Skupaj uživajte v prazničnem času

Vključevanje otrok v pripravo je lahko zabaven način za spodbujanje zdravih prehranjevalnih navad in ustvarjanje pozitivnih povezav z zdravimi obroki. Poleg tega boste imeli več časa za skupne priprave. Tukaj je nekaj aktivnosti:

  • nakupovanje živil: vzemite otroke s seboj po nakupih in jim dovolite, da izberejo nekaj sestavin za praznične obroke, kot so sadje, zelenjava in druga zdrava živila;
  • kuhanje skupaj: z vsemi odličnimi sestavinami, ki ste jih kupili, lahko zdaj začnete kuhati. Pustite, da vam otroci pomagajo. Tudi vaši najmlajši lahko sodelujejo, na primer pri pranju zelenjave, mešanju sestavin, okraševanju dobrot itd.;
  • priprava okraskov: tukaj ni potrebno veliko pojasnjevanja. Le kdo ne bi želel vključiti otrok v izdelavo okraskov. Obstaja veliko stvari, ki jih lahko ustvarijo ali pri katerih lahko pomagajo, vključno z velikim finalom – okraševanjem božičnega drevesa.

Upamo, da boste s pomočjo naših nasvetov uživali v prazničnem času v največji možni meri. Vesele praznike!