Nelagodje v črevesju pri dojenčkih: 6 nasvetov za izčrpane starše

Vaša družinica se je pred kratkim povečala, a poleg veselja in navdušenja novopečene starše čakata tudi stres in izčrpanost. Slednja se še stopnjujeta zaradi neprespanih noči, ki so lahko posledica nelagodja v črevesju vašega dojenčka. V nadaljevanju si preberite strategije za obvladovanje tega zahtevnega obdobja v družini.

Zakaj vaš dojenček joka na videz brez razloga?

Ko se otrok rodi, se mora organizem prilagoditi novemu okolju in vsemu, kar je povezano z njim. Za dojenčke, ki jih pesti nelagodje v črevesju, je lahko obdobje prilagajanja še posebej naporno.

Kljub temu da se nelagodje v črevesju pojavlja pri 26 % dojenčkov, mlajših od 3 ali 4 mesecev, si strokovnjaki o vzrokih za pojav nelagodja v črevesju še vedno niso enotni. V zvezi s simptomi nelagodja v črevesju poznamo tako imenovano pravilo treh.

Pravilo treh pomeni:

  • otrok ima epizode neutolažljivega joka, ki trajajo več kot tri ure na dan,
  • tri dni na teden,
  • tri tedne zapored pri sicer zdravem otroku.

Dojenček se poleg tega mršči, postaja zaripel, mučijo ga vetrovi, z ročicami hlasta po zraku, močno brca, stiska pesti, trebušček pa je trd in napet.

Kako kot družina prestati obdobje, ko dojenčka pesti nelagodje v črevesju

Čeprav je črevesno nelagodje običajno neškodljivo za zdravje vašega dojenčka, obstajajo načini, kako ublažiti neprijetne simptome. Najdete jih lahko v našem priročniku Ko trebuščki nagajajo: nelagodje v črevesju pri dojenčkih. Nelagodje črevesja je zelo neprijetno za vašega dojenčka. Vseeno pa lahko močno vplivajo tudi na starše in celo druge otroke v družini. Zato so naslednji nasveti namenjeni vam, staršem.

1. Ne pozabite, da za vsakim dežjem posije sonce.

Povsem naravno je, da ste zaskrbljeni, ko vaš otrok joka in ga nikakor ne morete potolažiti. V takih trenutkih se prikrade dvom, ali ste dovolj skrbni in ali vse počnete pravilno. Ko začnete dvomiti vase, se spomnite, da niti zdravniki ne poznajo vzrokov za nelagodje v črevesju in da bodo simptomi izzveneli do 4. ali najpozneje do 6. meseca starosti.

2. Načrtujte dan.

Nelagodje v črevesju se običajno pojavlja vsak dan ob približno istem času. Poskusite prepoznati, kdaj, in nato skladno načrtujete dan. V delih dneva, ko otroka pesti nelagodje v črevesju, počnite stvari, ki ga pomirijo in potolažijo ter ga zamotite s predmeti, ki jih ima rad.

3. Poskusite ohraniti mirno kri in si vzemite odmor, če ga potrebujete.

Dojenčki zelo dobro zaznavajo čustva svojih staršev. Če ostanete mirni v njihovi navzočnosti, jim pomagate, da se bodo lažje spopadli s svojimi tegobami. Ob vztrajnem predirnem joku se to včasih zdi nemogoče. V takšnih primerih si vzemite odmor. Otroka položite v posteljico ali drug varen prostor in si vzemite nekaj minut zase v drugi sobi, da se pomirite.

4. Sprejmite pomoč.

Ne zavračajte pomoči prijateljev ali družine. Naj gre za kratek pogovor, skuhan obrok, dostavljen na prag, ali pomoč pri negi otroka – kar koli od navedenega vas bo razbremenilo.

5. Privoščite si dovolj spanca in sprostitve.

Laže rečeno kot storjeno, vendar je spanje za vas bistvenega pomena, saj boste tako lažje prebrodili to zahtevno obdobje. Poskusite zadremati, ko dojenček spi, če ne morete zaspati, pa vsaj počivajte.

6. Poskrbite, da bo vaša črevesna mikrobiota zadovoljna.

Uravnotežena in raznolika črevesna mikrobiota je ključnega pomena za urejeno prebavo in absorpcijo hranil ter krepitev imunskega sistema. To velja za vse. Poskrbite za črevesno mikrobioto svojih družinskih članov z mikrobiotiki. Mikrobiotični sev Limosilactobacillus reuteri Protectis dopolnjuje vašo črevesno mikrofloro tako, da poveča populacijo endogenih dobrih bakterij. Med drugim pa vam lahko povemo še to, da je človeškega izvora. Poskusite kapljice z L. reuteri Protectis, ki so varne za uporabo že od prvega dneva življenja, za krepitev mikrobiote najmlajših družinskih članov, in žvečljive tablete z  L. reuteri Protectis za ostale družinske člane.

Skrb za dojenčka, ki ga muči črevesno nelagodje, je lahko izjemno naporna. Če boste ustrezno poskrbeli zase, boste lažje premagali to težavno obdobje. Če pa se vam zdi, da stvari vendarle ne gredo na bolje, poiščite strokovno pomoč.
 

IZDELKE BIOGAIA LAHKO KUPITE TUKAJ