Hranljiva zimska prehrana: krepitev imunskega sistema in dopolnjevanje črevesne mikroflore

Uživanje v udobnih družinskih večerih ob kaminu, zabava na snegu, smrkanje, sezona gripe in vsakodnevni izzivi za naš imunski sistem so vse del zimskega obdobja. Kljub temu pa lahko dobro uravnotežena prehrana in zdrave navade nudijo učinkovito podporo. Raziskujte z nami in si na koncu pripravite zdrav in hranljiv prigrizek, kot majhno nagrado.

Poglejmo si, kako lahko uravnotežena prehrana, ki vključuje uporabo dobrih bakterij, kot je Limosilactobacillus reuteri Protectis, izboljša počutje vaše družine to zimo.

Teh 5 živil, ki podpirajo imunski sistem, bo odgnalo zdravnika! Ali res?

Na spletu lahko najdemo veliko nasvetov o živilih, ki podpirajo imunski sistem, vendar pravo podporo imunskemu sistemu prinaša uravnotežen pristop. Glavni center našega imunskega sistema je naše črevesje, kjer pester nabor bakterij igra ključno vlogo.

Limosilactobacillus reuteri Protectis ni le še eden izmed mikrobiotikov, ki ga lahko najdete na trgu. Izstopa zaradi obsežnih znanstvenih raziskav (258 študij), ki dokazujejo njegovo učinkovitost in varnost.

Uravnotežena prehrana, uravnotežena odpornost

Uravnotežena prehrana je ključna za ohranjanje optimalnega delovanja imunskega sistema. Na splošno je pomembno, da je vaša prehrana raznolika in da vsebuje različne vitamine, minerale (zlasti vitamine A, B6, B9 (ali folno kislino), C, D, E, železo, cink, selen in baker) ter dovolj vode. Med drugim je pomembno tudi, da uživate zelenjavo, sadje, puste beljakovine in polnovredna žita ter uporabljate zdrava olja, kot so olivno ali repično olje. Poleg naštetega pa lahko vašemu prebavnemu sistemu pomagate še z dodajanjem mikrobiotičnih kultur, ki se nahajajo v prehranskem dopolnilu. Mikrobiotične kulture v so človeškega izvora, zato jim zaupajo tudi pediatri.

Zagotavljanje dnevnega vnosa vitamina D, ki prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema, je lahko izziv. Vitamin D je poznan kot sončni vitamin, zato je najboljši naravni vir tega vitamina sončna svetloba. Na žalost pa ga imamo v zimskih mesecih zaradi kratkih dni in šibkega sonca pogosto premalo. Zato je koristno uporabljati prehranska dopolnila, kot so kapljice z vitaminom D3 za najmlajše ali pa žvečljive tablete z vitaminom D3 za preostali del družine.

Dopolnjevanje mikrobioma v črevesju

Poleg ostalih sestavin za krepitev imunskega sistema je v prehrano vredno vključiti mikrobiotične kulture, da črevesju zagotovite pravo količino dobrih bakterij.

S čim lahko dopolnjujemo mikrobiom v črevesju?

Z vlakninami in oligosaharidi, kot so čebula, česen, por in banane, ki vsebujejo neprebavljive sestavine hrane, ki hranijo in ohranjajo zdravje kolonij črevesnih bakterij.

Z mikrobiotiki, ki so »živi mikroorganizmi, ki, kadar jih zaužijemo v zadostnih količinah, prinašajo koristi za zdravje gostitelja«1. Probiotike lahko pridobimo iz hrane z živimi aktivnimi kulturami (kefir, jogurt, fermentirana zelenjava, kislo zelje, kombuča). Fermentirana zelenjava je še posebej dragocen dodatek k zimski prehrani, ko je dostop do svežega sadja in zelenjave omejen. Kljub temu pa v našem hitrem svetu uživanje teh živil morda ni dovolj pogosto.

Številna živila prinašajo več koristi in, kot že omenjeno, ključno je ohraniti bogato izbiro. Še posebej pozimi so zelo koristne juhe. Enostavno se jih da pripraviti, pogrejejo vas, zagotavljajo vam veliko hranil v enem obroku in hitro jih lahko prilagodite tudi za svoje najmlajše. Za vas imamo še en namig.

Zdrava hrana lahko postane tudi okusna sladica

Poskusite na primer vročo čokolado iz kostne juhe. Ne zavračajte je, preden jo poskusite. Verjemite, vredno je!

Vroča čokolada iz kostne juhe

Recept za 4 porcije

Sestavine

▪ 2 skodelici čiste kostne juhe (najbolj koristna je tista iz več vrst kosti, brez zelenjave in le z malo soli)

▪ 2 skodelici polnomastnega mleka

▪ 3–4 žlice kakava v prahu

▪ približno 4 čajne žličke medu (prilagodite po potrebi)

▪ po želji: 2 čajni žlički cimeta, ¼ čajne žličke kardamoma ali 1 čajna žlička vanilijevega izvlečka

Navodila za pripravo:

Segrejte juho in mleko do vrenja.

Dodajte kakav v prahu, med in začimbe po vaši izbiri.

Pomešajte, poskusite, dodajte med ali več začimb po potrebi, ponovno pomešajte in postrezite.

Uživajte v tej hranljivi zimski poslastici in ne pozabite vključiti mikrobiotikov v svojo prehrano za dodatno podporo imunskemu sistemu.

  1. Food and Agriculture Organization and World Health Organization Expert Consultation. Evaluation of health and nutritional properties of powder milk and live lactic acid bacteria. Córdoba, Argentina: Food and Agriculture Organization of the United Nations and World Health Organization; 2001.
     

IZDELKE BIOGAIA LAHKO KUPITE TUKAJ