<

Skrb za zdravje ustne votline se začne že v zgodnjem otroštvu

Pomembno je, da za otrokove zobe in ustno votlino skrbite že od rojstva dalje. Z zdravimi navadami boste preprečili nastanek ali zmanjšali zobno gnilobo in karies pri dojenčkih in otrocih. Z zgodnjo vzpostavitvijo rutine boste otroka že na samem začetku popeljali na pravo pot do zdravega nasmeha.

Mlečni zobje štejejo

Prvi oziroma mlečni zobje so enako pomembni kot stalni. Otroku pomagajo žvečiti in govoriti ter so predhodniki stalnih zob. Če otroku zaradi zobne gnilobe izpade mlečni zob, lahko to vpliva na prostor v ustih, zaradi česar se stalni zob ne more pravilno razviti in zrasti. Poleg tega to lahko vpliva na nepravilen razvoj čeljusti, zato je pomembno, da otroke dovolj zgodaj seznanite z dobro zobno higieno.

Pomirite, ampak previdno

Koliko lepih in srčkanih dud je na voljo. Vsekakor izberite dudo, ki pomiri otroka, a hkrati spodbuja pravilen razvoj njegovih zob, čeljusti in neba ter zagotavlja optimalno dihanje skozi nos. Izberite dudo s plosko konico namesto takšne v obliki češnje. Dude, predhodno namočene v sladkor, med, sok ali sladkane pijače, lahko povzročijo nastanek zobne gnilobe. Naj vas spomnimo, da je zobna gniloba prenosljiva bolezen, zato nikakor ne čistite dude, ki jo poberete s tal, s svojo slino. S slino lahko namreč vaše ustne bakterije prenesete na otroka, namesto da bi ga zaščitili pred njimi. Tudi temperature otroške steklenične ne preverjajte s svojimi usti in z njimi ne čistite cuclja stekleničke.

Prvi zobek in izraščanje zobkov

Izraščanje zob se pri dojenčku običajno začne med četrtim in šestim mesecem. Dojenčkove dlesni so lahko pordele in nabrekle, okrepi se lahko tudi slinjenje. Ko izraščajo zobki, običajno so to najprej prvi štirje sprednji zobki, lahko nekateri dojenčki postanejo nezadovoljni, nespeči, razdražljivi, izgubijo tek, jokajo in se slinijo več kot običajno. Driska, izpuščaji in povišana telesna temperatura niso običajni simptomi izraščanja zob. (Če ima vaš otrok med izraščanjem zob povišano telesno temperaturo ali drisko ali je dlje časa razdražljiv in nezadovoljen, o tem obvestite zdravnika.) Za lajšanje simptomov izraščanja zob otroku ponudite čisto grizalo ali hladno mokro krpico. Hlad blaži bolečino, zakaj ne bi torej ohladili grizala, preden ga ponudite otroku? 

Kako skrbeti za otrokove zobke?

Še preden dojenčku zrastejo prvi zobki, mu vsakič po hranjenju obrišite dlesni. To naredite tako, da si okoli kazalca ovijete vlažno toplo krpico in z njo nežno pomasirate otrokove dlesni. Zakaj? Ker tudi (materino) mleko vsebuje sladkor. Na ta način obrišete sladkor z dlesni in hkrati pomagate otroku, da se navadi na občutek čiščenja zob.

Ščetkanje prvega zobka je res poseben trenutek. Bodite posebej previdni pri umivanju mlečnih zob, saj je sklenina tanjša in zato bolj nagnjena k nastanku kariesa. Pri izbiri otrokove prve zobne ščetke bodite posebej pozorni na ščetine. Te morajo biti izjemno tanke in nežne. Zobke najbolj učinkovito ščetkate z majhnimi krožnimi gibi, kot bi risali drobne sončke. Bodite pozorni, da temeljito očistite vse površine vsakega zobka posebej. Zobne ščetke s trdimi in togimi ščetinami lahko pri otroku povzročijo bolečino in posledično odpor do umivanja zob. Pozitiven odnos do ščetkanja zob pa je izredno pomemben, saj je dobra popotnica za vse življenje.

Otroku umijte zobe dvakrat na dan (zjutraj in zvečer) z mehko otroško zobno ščetko. Če je vaš otrok star tri leta ali manj, na ščetko nanesite le za riževo zrno zobne paste. Za otroke, stare tri leta in več, pa na ščetko nanesite za grahovo zrno zobne paste s fluorom. Fluor ščiti zobe in jih naredi bolj odporne na zobni karies. Prepričajte se, da otrok zobno pasto na koncu izpljune.

Kaj delati in česa ne – nekaj namigov v izogib zobni gnilobi

  • Otroku za žejo ponudite vodo. Voda bi morala biti otrokova najljubša pijača. Naj pije vodo iz pipe skozi ves dan. Za dojenčke, mlajše od 12 mesecev, vodo iz pipe predhodno prekuhajte in ohladite.
     
  • Ne nalivajte otrokom sladkane vode, sadnih sokov ali gaziranih pijač v stekleničke. Za otroke do 12 mesecev starosti pitje sadnih ali sladkanih pijač ni priporočljivo. Mleko je dober vir kalcija, ki pomaga krepiti zobe in jih ohranjati zdrave. Dojenčki, mlajši od 12 mesecev, naj pijejo materino mleko oziroma mlečno formulo, otroci med 1. in 2. letom starosti, pa lahko pijejo polnomastno kravje mleko.
     
  • Dojenček naj ne zaspi s stekleničko v ustih. Na ta način nekaj tekočine ostane v njegovih ustih in na njegovih zobeh. Slednje lahko povzroči nastanek zobne gnilobe ter hkrati poveča nevarnost zadušitve in vnetja ušes.
     
  • Naj bo umivanje zob zabavno. Večina otrok si ne mara umivati zob, zato izberite zares mehko zobno ščetko z gostimi ščetinami (ta je bolj učinkovita in nežno umije zobe) in zobno pasto s fluorom, ki je primerna starosti otroka. Ni dovolj, da preprosto nastavite uro in ščetkate ali pustite otroka, da sam ščetka zobe. Naj bo ščetkanje igra. Zapojte otrokovo najljubšo pesmico in si privoščite dve- ali triminutno plesno zabavo. Čas hitreje mine tudi ob zabavnih videoposnetkih ali aplikacijah za ščetkanje zob. Če boste ščetkanje zob naredili prijetno, boste pomagali spodbuditi vzorno vedenje.

Mali pomočniki – novi pripomočki za nego zob

Zdrave navade so najpomembnejše, a včasih preprosto ne zadostujejo. Kljub temu, da se trudite narediti ščetkanje zob zabavno, se včasih zgodi, da vaš otrok ne bo želel sodelovati. Poteg tega otroci ves dan jedo prigrizke in obožujejo sladkarije.

Naj vam bo v pomoč prehransko dopolnilo, ki vsebuje dragocene mlečnokislinske bakterije (probiotike) v kombinaciji dveh sevov naravnega izvora, L. reuteri DSM 17938 in L. reuteri ATCC PTA 5289. Te koristne bakterije pomagajo dopolnjevati naravno mikrobioto v ustih in dopolnjujejo dnevno umivanje zob. Prehransko dopolnilo, ki vsebuje tudi nadomestno sukralozo, prispeva k ohranjanju mineralizacije zob. Zgolj 1 ali 2 pastili na dan bosta prispevali k normalni flori v ustni votlini vašega otroka.

posts_form

Pišite nam