<

Umivanje zob za dva – zdravje vaše ustne votline vpliva na otroka

Med nosečnostjo zahteva nega ust in zob posebno pozornost. Zdravje ustne votline je del splošnega zdravja in je v tem obdobju še bolj pomembno, saj zadeva vas in vašega otroka. Koristi dobrega zdravja zob se pokažejo veliko pred rojstvom vašega otroka.

Kot bodoča mamica se morate žrtvovati na različne načine. Vaše telo ni več samo vaše. Rastete v vseh pogledih. Vse ima drugačen vonj. Hormoni dobesedno preplavijo vaše telo in vas popeljejo po toboganu čustev. Nenadoma vas oblijejo čustvene solze ob oglasu z mačjimi mladiči. Nikar se ne bojte, to ni nič neobičajnega. Kot ni neobičajno to, da se morate zdaj še bolj osredotočiti na vsakodnevno umivanje zob. Skrb za zdravje vaše ustne votline je namreč tudi skrb za vašega dojenčka. Če boste poskrbeli za svoje zobe in dlesni, lahko to vpliva tudi na vašega dojenčka tako pred rojstvom kot po tem.   

Zdravje vaše ustne votline je povezano z vašim splošnim zdravjem. Karkoli slabega se dogaja v vaših ustih, lahko vpliva tudi na vašega otroka. Toda brez skrbi! Dokler se tega zavedate, je stvar lažje obvladljiva. Največja razlika je v tem, da so zdaj vaša usta bolj nagnjena h kopičenju bakterij, zobje bolj na udaru za nastanek zobne gnilobe in vaše dlesni bolj občutljive, zato morate biti pri umivanju zob še bolj temeljiti in uporabljati izjemno nežne pripomočke.

Utrujenost

Konec dneva smo vsi utrujeni, ko pa v vas raste dojenček, je utrujenost še bolj izrazita in lahko vodi do povsem druge stopnje izčrpanosti. Spali bi lahko dobesedno ves čas in povsod. Zato je še toliko bolj mamljivo preskočiti ščetkanje, preden se po vseh štirih odplazite v posteljo. Nikar ne naredite tega!

Nosečniški gingivitis – hormoni povzročijo spremembe v vaših dlesnih

V nosečnosti ves čas prihaja do sprememb v hormonskem ravnovesju. Mnoga tkiva so podvržena določenim spremembam, saj posteljica proizvaja več estrogena in progesterona. Slednje vpliva tudi na ustno votlino. Hormonske spremembe lahko povzročijo nosečniški gingivitis oziroma vnetje dlesni. Vaše dlesni postanejo zelo občutljive in razdražene, se vnamejo in lahko zakrvavijo. Če se morda sprašujete, ali je to res tako neprijetno, kot je slišati, vam lahko samo pritrdimo. Nezdravljeni gingivitis lahko vodi v periodontitis, ki je hujša oblika obolenja dlesni, pri katerem pride tudi do izgube kostnine. Raziskave so pokazale, da obstaja povezava med prezgodnjim porodom, nizko porodno težo dojenčka in vnetjem dlesni. Toda vedite, da niste sami: nosečniški gingivitis je zelo pogost pojav. Za njim trpi skoraj 60–75 % nosečnic, zato je zanje ščetkanje zob pravi izziv.

Tudi če vas zamika, nikar ne preskočite ščetkanja zob, saj to stanje samo poslabša. Odločite se raje za uporabo ultra mehke zobne ščetke in blage zaščitne zobne paste. Zobe ščetkajte z majhnimi krožnimi gibi, ne da bi pritiskali, in pri tem ščetko držite kot pisalo. Nosečniški gingivitis se običajno pojavi v drugem mesecu nosečnosti in vrhunec doseže v osmem mesecu. Za konec pa še dobra novica: nosečniški gingivitis se po porodu samodejno pozdravi.

Zobje, jutranja slabost in bruhanje

Zdaj že veste, da zaradi nosečniških hormonov (estrogena in progesterona) vaše dlesni rade zakrvavijo in se zato morda izogibate umivanju zob. Vendar to ni dobra rešitev. S tem se namreč zobne obloge kopičijo. Bolj pogosto uživanje hrane v nosečnosti je nekaj običajnega, s pogostimi prigrizki pa so vaši zobje neprestano v stiku s kislinami v hrani. Zaradi tega se razrastejo bakterije, ki imajo rade kislo okolje in ki proizvajajo še več kisline, s katero oslabijo sklenino. Poleg tega se zmanjša pretok sline. Vse to pa privede to povečanega nastanka kariesa v tem obdobju, zato morate v nosečnosti še bolj skrbeti za ustno votlino.

Jutranja slabost se zna prav grdo poigrati z vašo ustno votlino. Želodčna kislina prodre do ust in oslabi zobno sklenino, zaradi česar je nevarnost kariesa še večja. Nikar si ne umivajte zob takoj po bruhanju, saj se na ta način ne boste le znebili slabega zadaha, temveč boste odstranili tudi zmehčano sklenino. Usta samo splaknite z vodo ali ustno vodo. Na zobe lahko s prstom nanesete malo zobne paste ali pa vzamete žvečilko brez sladkorja in spodbudite tok sline, ki bo nevtralizirala in odplaknila škodljivo kislino. Počakajte najmanj pol ure, preden v roke vzamete zobno ščetko.

Kako ohranjati zdravje ustne votline v nosečnosti:

  • Zobe ščetkajte z zobno pasto, ki vsebuje fluor, in sicer dvakrat na dan po dve minuti. Vsak večer zobe očistite tudi z medzobno ščetko ali zobno nitko. Bodite temeljiti.
  • Uživajte zdravo hrano. Če je želja po prigrizku prevelika, sezite po hranljivem živilu z malo sladkorja, kot so surovo sadje in zelenjava, jogurt ali sir.
  • Če pogosto bruhate, si namesto umivanja zob takoj po bruhanju poskusite usta sprati s čajno žličko sode bikarbone, ki jo zmešate z vodo. Želodčna kislina lahko v pogostem stiku z zobmi povzroči obrabo sklenine. Vzemite žvečilko ali premažite zobe z malo zobne paste.
  • Če so vaše dlesni razdražene ali nabrekle, grgrajte toplo slano vodo. Dlesni bodo pomirjene in ne bodo več tako občutljive. Izogibajte se uporabi zobotrebcev ali drugih predmetov, s katerimi lahko poškodujete dlesni in odprete prosto pot bakterijam.
  • Brez alkohola in nikotina: kajenje in pitje alkohola škodljivo vplivata na vašega otroka.
  • Obiščite zobozdravnika, ki vam za preprečevanje zobne gnilobe lahko svetuje primerne izdelke, kot so ustna voda ali medzobne ščetke.

Dodatna nega ustne votline

Zdaj, ko veste, kako pomembno je, da kot bodoča mamica skrbite za zdravje ustne votline, naj bo ustna higiena vaša prednostna naloga. Upoštevajte zgornje nasvete in dodatno poskrbite za svojo ustno votlino tako, da v prehrano vključite prehransko dopolnilo z mlečnokislinskimi bakterijami (probiotiki) z dvema različnima sevoma naravnega izvora: L. reuteri DSM 17938 in L. reuteri ATCC PTA 5289 ter sukralozo. Mlečnokislinske bakterije (probiotiki) v prehranskem dopolnilu se obdržijo v človeškem telesu in dopolnjujejo naravno mikrobioto ust. Uživanje živil, ki vsebujejo nadomestke sladkorja, kot je sukraloza, pa prispevajo k ohranjanju mineralizacije zob.

posts_form

Pišite nam