<

Zdravje ustne votline je vseživljenjsko delo

Vzdrževanje dobre ustne higiene je ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko naredite ne samo za vaše zobe in dlesni, temveč tudi za vaše splošno zdravje. Zdravi zobje niso pomembni le za dobro počutje in lep izgled, ampak vam omogočajo tudi pravilno prehranjevanje in govor.

Dobro zdravje ustne votline je pomembno za splošno dobro počutje. Usta so namreč vhod v telo. Kadar dobro skrbimo zanje, dobro skrbimo za celotno telo.

Skrb za zdravje zob in dlesni traja celo življenje, zato je vsakodnevna nega bistvenega pomena. S pravilnim umivanjem zob lahko preprečite številne težave. Zdravje ustne votline vpliva na celo telo. Preproste navade, kot je dnevno ščetkanje in umivanje zob, so pomembnejše, kot si morda mislite.

Povezava med ustno votlino in telesom

Bistveno je, da razumemo vpliv, ki ga ima ustna votlina na celotno telo, saj tako razumemo, kje se lahko pojavijo težave. Ko jemo in pijemo, se bakterije zalepijo na zobe, zaradi česar so dlesni nagnjene k vnetjem.

Zakaj?

Vaša usta so dom za stotine različnih vrst bakterij, ki živijo v sožitju z vašim imunskim sistemom. Veliko je »dobrih« bakterij, ki pomagajo pripraviti hrano, da jo vaše telo nato lažje razgradi ter raztopi hranila in vitamine. Žal pa je v ustni votlini tudi kopica škodljivih bakterij. Te se razmnožujejo na vaših zobeh in izločajo kisle snovi. Bakterije, ki ostanejo nedotaknjene dovolj dolgo, ustvarijo biofilm, s pomočjo katerega se še hitreje razvijajo. Kadar se biofilm razvija dovolj dolgo, iz njega nastane zobni plak, ki spremeni kemično ravnovesje na vaših zobeh in oslabi sklenino. Zobni plak privede do zobne gnilobe, kariesa, slabega zadaha in bolezni dlesni. Ker se imunski sistem odzove na bakterijsko okužbo, se dlesni vnamejo. Sčasoma lahko vnetne in kemične snovi, ki jih sproščajo bakterije, razžrejo dlesni in kostno strukturo, v katero so pritrjeni zobje. Rezultat slednjega je bolezen dlesni, ki jo imenujemo periodontitis. Še huje, nezdravljeno vnetje lahko povzroči težave tudi drugod po telesu, na primer sladkorno bolezen, osteoporozo, bolezni srca, težave v nosečnosti ali druga obolenja, zato je najbolje, če preprečimo nastanek zobnega plaka.

Kako pravilno ščetkamo zobe

Zdravje se začne pri čistih zobeh. Najboljši način, da karseda zmanjšamo nevarnost nastanka zobnega plaka, je temeljito ščetkanje zob dvakrat na dan z mehko, gosto zobno ščetko in čiščenje medzobnega prostora z zobno nitko ali medzobno ščetko. Če boste skrbeli za čistočo prostora med zobmi in dlesnijo oziroma sulkusem, boste lahko preprečili bolezni dlesni, s čisto površino zob pa boste preprečili nastanek zobnega kariesa.

Način ščetkanja je zelo pomemben. Pravzaprav je slabo ščetkanje zob skoraj enako, kot če zob sploh ne bi ščetkali. Mimogrede: nikdar ne preskočite večernega ščetkanja zob. Tisti dodatni dve minuti spanca nikakor ne odtehtata možnih negativnih posledic zaradi neumitih zob. Spodaj najdete nekaj namigov, kako bolje ščetkati zobe.

Brez hitenja: zobe ščetkajte vsaj dvakrat na dan; zjutraj in zvečer. Vzemite si čas, bodite temeljiti, za to potrebujete le dve do tri minute. Zob ne umivajte takoj po jedi, posebej če ste zaužili kaj kislega, na primer grenivko ali gazirano pijačo, saj s tem odstranite zobno sklenino.

Začnite na najbolj težavnih mestih in končajte na mestih, kjer je ščetkanje enostavno. Uporabljajte ultra mehko zobno ščetko, ki jo prislonite s polovico ščetin na zob in z drugo polovico na dlesen. Ščetko držite kot svinčnik in jo nagnite pod kotom 45°, da ne pritiskate premočno na zobe in dlesni. Čim manj pritiskajte in premikajte ščetko z majhnimi krožnimi gibi – v obliki majhnih sončkov. Nežno umijte zunanjo stran, notranjo stran in žvečilno površino vsakega zoba. Če imate zobni aparat, zobne vsadke ali zobno protezo, ščetkajte zobe še bolj natančno.

Uporabljajte ustrezne pripomočke: uporabljajte zobno pasto s fluorom (za večjo zaščito pred zobno gnilobo) in ultra mehko zobno ščetko z gostimi ščetinami, ki se prilega vašim ustom. Želite uporabljati sonično ali električno zobno ščetko, s katero plak zmanjšate učinkoviteje kot z navadno zobno ščetko? Zakaj pa ne. Te naprave so koristne, tudi če imate artritis ali druge težave, zaradi katerih težko učinkovito umijete zobe.

Po umivanju zob vsakič sperite zobno ščetko in jo shranite pokonci, da se do naslednje uporabe posuši na zraku. Skušajte jo hraniti ločeno od drugih zobnih ščetk, da ne bi prišlo do navzkrižne okužbe, in uporabljajte svojo zobno ščetko, saj ima vsaka oseba drugačno mešanico ustnih bakterij. Zobno ščetko zamenjajte najmanj vsake tri mesece, še prej pa po prehladu ali okužbi in ko so ščetine videti obrabljene in razcefrane.

Medzobne ščetke ali zobne nitke: žal z navadno zobno ščetko ne morete doseči bakterij v ozkih prostorih med zobmi in dlesnimi, zato je uporaba medzobnih ščetk ali zobne nitke pomembna. Karkoli že uporabljate, bodite nežni in čistite zob za zobom – in tako od začetka do konca. Medzobne ščetke so precej enostavne za uporabo. Če izberete pravo velikost, zadostuje eno čiščenje na dan. Noter, ven, opravljeno. Nasvidenje bakterije, pozdravljeno zdravje ustne votline.

Ste končali? Obližite zobe in preverite, ali ste jih dobro umili. Zobje morajo biti gladki kot steklo. 

Zdravje ustne votline je izjemno pomembno in temeljito očiščeni zobje niso namenjeni samo lepemu nasmehu na fotografiji, temveč so bistvenega pomena za vaše splošno zdravje. Če se ukvarjate s športom, ne pozabite, da je zdravje vaše ustne votline povezano z vašimi športnimi uspehi. Telo namreč ne more delovati s polno močjo, če imate v ustni votlini težave, kot so vnetje dlesni, periodontitis ali karies. Ne pozabite, da izotonične pijače vsebujejo tudi veliko sladkorja, zato je treba zobe še temeljiteje umiti.

Poskrbite za svojo ustno votlino

Vaša usta predstavljajo vhod v vaše telo. Zakaj jih potem ne bi obravnavali tako? Kot omenjeno, je stanje ustne votline povezano s sestavo mikrobiote ustne votline. Pri tem si lahko pomagate z jemanjem prehranskega dopolnila, ki vsebuje kombinacijo dveh sevov naravnega izvora, L. reuteri DSM 17938 in L. reuteri ATCC PTA 5289, ter sukralozo. Uživanje živil, ki namesto sladkorja vsebujejo sukralozo, prispeva k ohranjanju mineralizacije zob. Mlečnokislinske bakterije (probiotiki) v prehranskem dopolnilu se obdržijo v človeškem telesu in dopolnjujejo endogeno mikrobioto ustne votline. Vzemite prehransko dopolnilo s koristnimi bakterijami po umivanju zob in prepustite, da opravijo njihovo cenjeno delo. Uživajte v negovanih ustih in svežem zadahu.

posts_form

Pišite nam