<

Trebušne težave pri otrocih in mladostnikih

Občasno nelagodje v trebuščku je povsem običajen del otroštva in ga prej ali slej občutijo vsi otroci. Pri večini otrok in mladostnikov izzveni samo, pri nekaterih pa vztraja dlje časa.

Do 28 % otrok in mladostnikov ima trebušne težave vsak teden in so najpogostejši vzrok za obisk zdravnika. Poleg tega, da so neprijetne, pogoste trebušne težave lahko vplivajo tudi na druge sfere otrokovega življenja.

Otroci so si različni in tudi trebušne težave se razlikujejo od otroka do otroka. Pri nekaterih otrocih se pojavijo iznenada, pri drugih se stopnjujejo počasi. Veliko otrok doživlja epizode nelagodja, toda pri številnih otrocih nelagodje dlje časa ne pojenja in se le redko umiri. To lahko prizadene otroke vseh starosti, ne samo malčke. V večini primerov so otroci sicer zdravi in veseli. Toda dlje časa trajajoče trebušne težave lahko vodijo v dodatne težave, zaradi katerih otroci postanejo zaskrbljeni ali utrujeni. Vplivajo lahko tudi na njihov šolski uspeh, spanec, družbene dejavnosti in družinsko življenje. Zato je pomembno, da prepoznamo znake in po potrebi poiščemo zdravniško pomoč.

Najprej se moramo posvetovati z zdravnikom in izključiti vse morebitne organske vzroke. V mnogih primerih ni specifičnega zdravstvenega stanja, ki bi bilo vzrok za otrokovo nelagodje, in pravi vzrok ni jasen. Znanstveniki še iščejo točen vzrok za ponavljajoče se trebušne težave, toda sklepajo, da gre za kombinacijo genetskih, fizioloških in psiholoških dejavnikov.

Vse več je raziskav o povezavi med duševnim zdravjem in fizičnim zdravjem, saj vedno več ljudi razlago za telesne težave išče v duševnosti. Zanimivo dejstvo je, da so zdravniki opazili prvi vrh trebušnih težav nekje med petim in sedmim letom starosti otrok, na začetku šolanja. Naslednji vrh pa nekje med osmim in dvanajstim letom starosti. Začetek šole in kasnejše nadaljevanje šolanja na višjih stopnjah sta torej obdobji, ko otrok doživlja velike spremembe. Morda začnejo hoditi v šolo v drugem okrožju, morda morajo najti nove prijatelje ali se navaditi na nove sošolce in učitelje. Poleg tega se njihova telesa z odraščanjem spreminjajo. Vse to je za otroke v tem obdobju stresno in lahko vodi v epizode trebušnih težav.  

Nadalje, so otroci podobno kot odrasli pod vse večjim pritiskom, ker se morajo uveljaviti v moderni družbi. Šolske obveznosti postajajo vse bolj kompleksne in pričakovanja glede dobrih ocen visoka. Z urnikom, zapolnjenim z zunajšolskimi dejavnostmi, je povsem razumljivo, da so mnogi otroci napeti. Stres in napetost lahko privedeta do trebušnih težav oziroma jih poslabšata.

Drug morebiten vzrok, ki je prav tako predmet raziskav, so motnje v gibljivosti črevesja. Pri gibljivosti črevesja govorimo o krčenju mišic, s katerimi naše telo pomika hrano skozi prebavni sistem, preden jo izloči. Če črevesje ni ustrezno gibljivo, se prebavni sistem upočasni in pojavijo se trebušne težave.

Kaj lahko storim?

Ponavljajoče se trebušne težave, brez da bi poznali njihov vzrok, so lahko zelo stresne za prizadeto osebo in njeno okolico. Prav zato moramo svojemu otroku zagotoviti zadostno podporo. Pomirite otroka (ne da bi podcenjevali njegove težave) in se z njim odkrito pogovorite o težavah. Pomiritev otrokovih skrbi pogosto že samo po sebi vodi v izboljšanje stanja.

Nadalje lahko otrokove trebušne težave olajšate tako, da prepoznate njihove sprožilce. To so lahko nekatera živila, situacije, v katerih se otrok počuti nelagodno, ali celo odvajanje blata. Ko odkrijete vzrok za otrokove trebušne težave, lahko poiščete način, kako zmanjšati stresorje oziroma sprožilce in po možnosti olajšate težave. Poleg tega lahko otroka naučite različnih tehnik spopadanja s stresom, kot so na primer odkrit pogovor z vami ali drugo osebo, ki ji zaupajo, ali morda trebušno dihanje. Tako bodo znali na zdrav način obvladovati stres. To so vse dobre navade, ki jih vzpostavimo v otroštvu in ki bodo otrokom nedvomno v pomoč tudi kasneje v življenju.  

Zagotovite, da bo vaš otrok užival zdravo in uravnoteženo hrano z veliko vlakninami, vitamini in minerali, ki prav tako pomagajo sprostiti gastrointestinalni trakt. Prav tako je lahko koristno, če se izogibate živilom, ki dražijo črevesje, kot so ocvrte jedi, zelenjava, ki povzroča vetrove (na primer fižol, brokoli, zelje) in zelo začinjene jedi.

Prehranska dopolnila z mlečnokislinskimi bakterijami, kot so na primer Lactobacillus reuteri Protectis, prav tako pomagajo pri odpravljanju trebušnih težav. Dopolnjujejo namreč naravno mikrofloro v gastrointestinalnem traktu in povečujejo število dragocenih bakterij. Klinični preizkusi so pokazali, da so bakterije Lactobacillus reuteri Protectis varne tako za otroke kot za odrasle in primerni za dolgotrajno uživanje, zato ste lahko prepričani, da je za otrokov trebušček dobro poskrbljeno.

Občasne trebušne težave so do neke mere običajen del otroštva, ki ga zaznamujejo številne spremembe. Toda starši morajo biti pozorni na morebitne znake zdravstvenega stanja, ki se skriva za njimi, in če težave ne pojenjajo otroku zagotoviti podporo in tolažbo, ki jo potrebujejo. Navsezadnje je otrok zadovoljen, če je zadovoljen njegov trebušček.

posts_form

Pišite nam