<

Veseli trebuščki – vesela družina

Vsi se zavedamo pomena zdrave in uravnotežene prehrane za naše družine. Toda današnjemu hitremu načinu življenja so se morale prilagoditi tudi naša prehrana in prehranske navade. V tej novici smo pregledali pogosta vprašanja in načine, kako podpreti zdravje prebavil celotne družine.

Zdrave prehranske navade za vso družino

Natrpani urniki niso več samo stvar odraslih, tudi otroci so pogosto polno zasedeni, najsi bo z glasbeno šolo, športnim klubom, igralnimi uricami, plesnimi tečaji, dodatnimi učnimi urami in tako naprej. Hitri način življenja lahko vpliva na zdravje prebave celotne družine, predvsem zato, ker je zgodnje otroštvo odločilnega pomena za razvoj zdrave črevesne mikroflore.

Morda je z odraščanjem otroka to vedno večji tabu, toda izločanje blata je lahko ključni kazalnik zdrave prebave pri otrocih, predvsem barva in gostota blata. Morda boste opazili, da gre vaš malček s težavo na stranišče ali da se skuša temu izogniti. Če odvaja blato manj kot trikrat na teden ali je njegovo blato trdo in pogosto v obliki malih, temnih kroglic, ima morda počasnejšo prebavo in je zaprt. To je pogost pojav pri otrocih in mladostnikih, vzrok zanj pa lahko tiči v nezadostnem pitju tekočin, neuravnoteženi prehrani, stresu in zaskrbljenosti.

Na drugi strani pa so obdobja, ko je prebava otrok nekoliko prehitra in je njihovo blato mehko ali tekoče ter ga zato težko zadržujejo. Kadar so pogosto v družbi drugih otrok in si delijo igrače ipd., se lahko mimogrede česa nalezejo. V večini primerov se telo samo uredi v nekaj dneh. Kadar pa simptomi ne pojenjajo, morate poiskati zdravniško pomoč.

Starši od otrok pogosto slišijo tudi o nelagodju v trebuščku. Ta se lahko pojavi tudi, če ni znakov okužbe ali drugih organskih vzrokov. Povezane so lahko s prebavnim nelagodjem ali pa so znak stresa ali zaskrbljenosti. V otroštvu in mladostniških letih so otroci skorajda v nenehnem vrtincu sprememb. Spreminjajo se njihova telesa, morda menjavajo šole ali doživljajo spremembe v krogu prijateljev. Vse to povzroča napetost pri otrocih, ki se lahko odraža tudi kot fizično nelagodje. V takšnih primerih se morate starši pogovoriti z otroki in poskusiti prepoznati morebitne sprožilce. Če boste razumeli, kaj se skriva za trebušnimi težavami, boste lahko pomagali otroku.

Zaradi nenehnega stika z drugimi otroki v šoli, so otroci vsakodnevno izpostavljeni celi vojski bakterij. Zato so prehlad ali težave s trebuščkom sem in tja povsem običajen del odraščanja. Toda, če se vaš otrok pogosteje slabo počuti, je morda ključ v spremembi njihove prehrane in prehranskih navad. Raziskave so namreč pokazale, da se več kot 80 % vseh imunskih celic telesa nahaja prav v črevesju!

Torej, kaj storiti?

Verjetno ne želite vašemu otroku preprečiti stik z drugimi otroki ali vsakič preverjati njegovega blata, zato je tu nekaj namigov, kako poskrbeti za prebavni sistem celotne družine. Vaši malčki (tudi tisti malo večji) se bodo navzeli pravilnih prehranskih in življenjskih navad, ki jih lahko ohranijo vse življenje.

 • Zdrava, uravnotežena prehrana z obilo sadja in zelenjave je bistvena za celostno zdravje in dobro počutje. Prej ko zdravo prehranjevanje postane navada, prej se je bo otrok držal tudi zunaj doma in kasneje v življenju. To dosežete s pripravo zdravih obrokov, ki jih jeste skupaj kot družina, z dajanjem zgleda s svojo prehrano in z zagotavljanjem nenehnega dostopa do zdravih prigrizkov, na primer tako, da imajo otroci vedno na voljo narezano sadje.
   
 • Hrana mora biti zdrava, poleg tega jo morajo otroci jesti počasi. To ni enostavno, saj se jim vedno mudi k prijateljem, toda ta navada lahko spremeni marsikaj za njihovo dolgoročno zdravje. V naši slini so bakterije, ki začnejo prebavljati našo hrano še preden ta pride do želodca. Če hrano temeljito prežvečimo, jo bomo tudi enostavneje prebavili. Spodbujajte otroka, da bo jedel počasi tako, da določite čas za obroke v krogu družine, ko se nikomur nikamor ne mudi.
   
 • Stres igra pomembno vlogo za zdravje. Redni obroku v krogu družine predstavljajo odlično priložnost za otroka, da se z vami pogovori o vsem, kar ga morda skrbi ali o stresu, ki ga čuti. Pogovor pogosto pomaga zmanjšati stres, hkrati pa je to za starše priložnost, da prepoznajo sprožilce in skupaj, kot družina, poiščejo rešitev za morebitne težave.
   
 • Pijte, pijte, pijte. Vsi vemo, kako pomembno je, da spijemo zadostne količine vode. Kljub temu pogosto pozabljamo na to. Omogočite otroku, da se bo naučil dovolj piti in obenem doma omejite dostop do sladkanih in gaziranih pijač. Namesto tega popestrite okus vode tako, da ji dodate sveže sadje ali liste mete!
   
 • Drug način za zmanjšanje stresa in spodbujanje celostnega zdravja je telesna vadba. Poleg tega vadba spodbudi delovanje črevesja in pomaga lajšati morebitno prebavno nelagodje. Zakaj ne bi telesna vadba postala skupna družinska dejavnost? To je lahko tudi družinski izlet s kolesi, sprehod po parku ali pa samo družinski ples ob zabavni glasbi.
   
 • Mlečnokislinske bakterije dokazano pomagajo kolonizirati črevesno mikrofloro. Prehranska dopolnila v obliki kapljic ali žvečljivih tablet s koristnimi bakterijami Lactobacillus reuteri Protectis vašemu otroku zagotovijo priporočen dnevni odmerek dragocenih bakterij.
   

S tem, ko zagotovimo, da sta prehrana in prehranjevanje stvar celotne družine, lahko veliko prispevamo k dobremu zdravju naših najdražjih! Upamo, da boste z zgornjimi nasveti vi in vaši otroci ohranili dobro zdravje črevesja tudi v prihodnje.

 

posts_form

Pišite nam