<

Vloga vitamina D

Vrnitev v vrtec ali šolo po daljši odsotnosti je čas, ko je imunski sistem nedvomno na preizkušnji. Otroci preživijo več časa v zaprtih prostorih in prihajajo v stik s številnimi drugimi otroki, si z njimi delijo igrače in opremo. Čeprav majhni otroci zbolevajo pogosteje, saj njihov imunski sistem še ni razvit, prav tako pogosto zbolevajo tudi mladostniki, kar je pogost vzrok slabega počutja in izostanka od pouka.

Pomen vitamina D

Vitamin D je eden najpomembnejših vitaminov za naše celostno zdravje. Najbolj je znan po tem, da prispeva k normalni ravni kalcija v krvi, zato je to hranilo, ki ga potrebujemo za ohranjanje zdravih kosti in zob ter ohranjanje močnih kosti v starosti.

Poleg tega so znanstveniki ugotovili, da vitamin D prispeva k delovanju imunskega sistema. Raziskave kažejo, da vitamin D sodeluje v zapletenem procesu, s katerim se po potrebi sproži obrambni sistem telesa. Toda zagotavljanje zadostnih količin vitamina D skozi vse leto ni vedno enostavno.

Zadosten vnos vitamina D

Vitamin D je tako pomemben za zdravje, da ga naše telo samo proizvaja. Izpostavljanje sončnim žarkom (predvsem UVB) je naravni način, da telo dobi dovolj vitamina D. Zato mu pogosto pravimo sončni vitamin. A včasih je, glede na letni čas in podnebni pas, v katerem živimo, težko zagotoviti dovolj sončnih žarkov za proizvodnjo zadostnih količin vitamina D v telesu. Poleg tega imajo nekatere skupine ljudi, na primer nosečnice, starostniki in osebe, ki jemljejo določena zdravila, povečane potrebe po vitaminu D. Tu je nekaj namigov, kako telesu zagotoviti zadostno količino vitamina D.

Sončna svetloba

Poleti je preživljanje časa na prostem najboljši način, da dobite svoj odmerek UVB žarkov, pri tem pa morate paziti, da sledite priporočilu zdravnikov in se ne izpostavljate prekomerni sončni svetlobi. Raziskave so pokazale, da sončni žarki, ki prodirajo skozi steklene površine, ne zadostujejo, zato ni dovolj, če preprosto prestavite otrokov računalnik bližje k oknu.

V obdobju od konca septembra do konca maja je v deželah z manj sončnega obsevanja (nad 40° zemljepisne širine, kjer leži tudi Slovenija), težko doseči dovolj neposredne sončne svetlobe. Poleg tega v tem obdobju sončni žarki dosežejo kožo pod manjšim kotom, zato je nastajanje vitamina D bistveno manjše kot poleti.

Zdrava prehrana

Uživanje zdrave in uravnotežene hrane z veliko minerali in vitamini je bistveno za celostno zdravje. Zato boste s pravim razmerjem hranil podprli imunski sistem vaše družine in ga pripravili na vse preizkušnje. Kljub temu imajo nekatera živila višjo vsebnost vitamina D kot druga, zato z njimi še dodatno okrepite imunski sistem. Nekateri naravni viri vitamina D so;

  • mastne ribe, kot so sled, losos in sardine,
  • ribje olje polenovke,
  • avokado,
  • jajčni rumenjak in
  • kravje mleko.

Toda v primerjavi s količino vitamina D, ki ga telo proizvede iz UVB žarkov, so količine vitamina D v teh živilih precej nizke in bi jih morali vsak dan zaužiti v precejšnjih količinah, da bi telesu zagotovili dovolj vitamina D. Morda ste opazili tudi, da je večina teh živil živalskega izvora, zato je živila z veliko vsebnostjo vitamina D v prehrani vegetarijancev in veganov težje zagotoviti.

Prehranski dodatki

Če vi ali vaš otrok ne preživite dovolj časa na prostem ali sodite v katero od skupin ljudi s povečano potrebo po vitaminu D, je morda smotrno razmisliti o ustreznem prehranskem dopolnilu zase in za svojo družino. V zimskih mesecih so prehranska dopolnila dragocena za vsakogar, ki živi v zmernem podnebju.

Le pet kapljic otroških kapljic BioGaia Protectis ali ena žvečljiva tableta BioGaia Protectis z vitaminom D vsebujejo 10 µg vitamina D3. Jemanje obeh je enostavno in priročno, saj imate izdelek lahko vseskozi s seboj. Otroške kapljice BioGaia so brez okusa in jih lahko vmešate v mleko ali drugo hrano, medtem ko so žvečljive tablete prijetnega okusa pomaranče, ki je všeč večini otrok.    

Izdelki BioGaia vsebujejo tudi probiotik L. reuteri Protectis, temeljito raziskan sev mlečnokislinskih bakterij, ki pomaga vzdrževati ustrezno koncentracijo naravne mikroflore v črevesju. Glede na pomembno vlogo, ki jo ima naše črevesje v obrambnem sistemu telesa (približno 80 % vseh imunskih celic se nahaja v našem prebavnem traktu!), je nedvomno smiselno, da ga ohranjamo zdravega in ga napolnimo z dragoceno mikrofloro.

Vsi izdelki BioGaia so proizvedeni po načelih dobre proizvodne prakse. Od leta 1996 do danes je bilo uporabljenih že skoraj milijardo dnevnih odmerkov izdelkov BioGaia v več kot 100 državah po vsem svetu.

Poleg tega lahko tudi drugače poskrbite za zdrav imunski sistem celotne družine. Spodbujajte otroke k telesni vadbi (tudi v hladnejših mesecih), zagotovite jim zadosten spanec, bodite pozorni na znake stresa in jih naučite temeljitega umivanja rok že od malih nog.

posts_form

Pišite nam