Jemljite jih skladno z navodili

Če otrok trpi za bakterijsko okužbo, je verjetno, da bo zdravnik predpisal antibiotike.

Medtem ko imajo antibiotiki ključno vlogo pri zdravljenju bakterijskih okužb (a ne virusnih!), je zelo pomembno, da jih jemljemo zgolj po priporočilu zdravnika, skladno z navodili, in da smo pozorni na morebitne neželene učinke. Nepotrebna in prekomerna uporaba antibiotikov lahko vpliva na naravno mikrobioto in lahko povzroči odpornost na antibiotike.

Učinek na črevo

Antibiotiki so zelo učinkoviti pri opravljanju njihove glavne naloge – ubijanje bakterij, ki povzročajo bolezen, oz. preprečevanje njihovega razmnoževanja, da se telo lahko brani.

Na žalost pa vplivajo tudi na dobre bakterije. Če je za otroka potrebno jemanje antibiotikov, lahko v tem času dopolnjujemo prehrano z mlečnokislinskimi bakterijami.

Antibiotiki

Ko je otrok bolan, so včasih antibiotiki edina oz. najboljša pot do okrevanja. Vendar pa jih je treba jemati skladno z navodili in se zavedati njihovega vpliva na zdravje prebavil.

Preberite več

Zaprtje

Številni dejavniki lahko vplivajo na normalno delovanje črevesja pri otrocih in najstnikih. Spodaj lahko preberete več o tem, kako podpreti pravilno delovanje črevesja.

Preberite več

Driska

Otroci so v vrtcu in šoli obdani z vrstniki, zato je občasna driska neizogibna. V nadaljevanju si lahko preberete nekaj nasvetov za domačo oskrbo diareje.

Preberite več