<

Nosečnost: Čaroben čas, ki pa ni brez izzivov

Od trenutka, ko ste izvedeli, da boste postali mama, ste verjetno začeli opazovati spremembe, ki se dogajajo v vašem telesu. Ko se vaše telo prilagaja zagotavljanju zavetja za novo življenje, pride do določenih sprememb – nekatere ste verjetno pričakovali, spet drugih mogoče tudi ne.

Medtem ko ženske pogosto upajo, da bodo med nosečnostjo uživale zaradi debelejših las in "nosečniškega sijaja", lahko nosečnost prinese tudi nekaj neprijetnih sprememb. Na srečo za večino od teh obstajajo različni načini, kako jih olajšati, da se boste lahko osredotočili na vedno močnejšo vez med vami in vašim nerojenim otrokom.

Spodaj lahko preberete o nekaterih najpogostejših izzivih nosečniškega obdobja, njihovih vzrokih in načinih, kako posrkbeti za vaše udobje.

TEŽAVE V PREBAVNEM TRAKTU

Ne glede na to, kako čudovito je to obdobje, lahko hormonska nihanja in dejstvo, da znotraj vas raste nov človek, povzročijo prebavne težave. Za nekatere se to začne z jutranjo boleznijo (ki se, mimogrede, ne pojavlja vedno zjutraj), pri okoli 40% pa se pojavijo druge različne gastrointestinalne težave. Nekatere nosečnice se po popoldanskem in večernem času počutijo napihnjene ali pa imajo občutek zgage. Druge morda ne odvajajo tako redno kot pred nosečnostjo ali pa imajo otrdelo blato, zaradi katerega obisk stranišča predstavlja neprijetno izkušnjo.

Medtem ko lahko življenjski slog - hidracija, gibanje in prehrana - pri preprečevanju in lajšanju tovrstnih težav igra pomembno vlogo, je pomembno tudi razmisliti o bakterijah v vašem prebavnem traktu. Tako kot pitje dovolj velike količine tekočin (predvsem vode in nesladkanega čaja), nežna vadba (kot sta hoja ali joga) in uživanje živil z visoko vsebnostjo vlaknin (kot so zelenjava, sadje in žita), lahko razmislite tudi o jemanju izdelkov z mikroorganizmi. BioGaia Protectis kapljice in žvečljive tablete vsebujejo dobro raziskano bakterijo Lactobacillus reuteri Protectis, ki je popolnoma varna za nosečnice in dojenčke. Študije so tudi pokazale, da lahko Lactobacillus reuteri Protectis poveča število dragocenih bakterij v črevesju.

OHRANJANJE VAŠE MOČI

Čeprav bi morale nosečnice v prvi vrsti skrbeti zase in svoj naraščaj, je realnost takšna, da jih večina hodi v službo, na zdravniške preglede, šole za starše ali pa celo aktivno skrbijo za starejše otroke.  Zato je še toliko bolj pomembno, da naredite vse, kar lahko, da med nosečnostjo podprete vaš imunski sistem.

Že dolgo je znano, da se približno 80 odstotkov naših imunskih celic nahaja v črevesju. Naš prebavni trakt tako tvori glavnino imunske obrambe telesa, med nosečnostjo pa je še posebej pomembno, da dobro skrbite zanj. Dopolnitev prehrane z mikroorganizmi lahko pomaga povečati koncentracijo naravne mikroflore v prebavnem traktu. Poleg tega raziskovalci že dolgo poznajo koristi vitamina D za imunski sistem. Vitamin D sicer nastaja v telesu ob izpostavljenosti sončni svetlobi, na žalost pa je količina vitamina D, ki ga dobimo na ta način, odvisna od mnogih dejavnikov, kot so starost, barva kože, sezona in geografska lokacija, in pogosto ne zadostuje. BioGaia Protectis žvečljive tablete z vitaminom D vsebujejo kombinacijo Lactobacillus reuteri Protectis in vitamina D3, ki zagotavlja podporo vašemu imunskemu sistemu, da boste ostali zdravi in uživali v tem posebnem času.

ANTIBIOTIKI V NOSEČNOSTI

Ne glede na to, kako dobro boste okrepili vaš imunski sistem, se lahko zgodi, da zbolite za bakterijsko okužbo. V takem primeru so lahko antibiotiki edina rešitev, da se vrnete na noge. Če vam zdravnik med nosečnostjo predpiše zdravljenje z antibiotiki, je pomembno, da med zdravljenjem dopolnjujete vašo mikrobioto. Opozorilo: ne glede na to, ali ste noseči ali ne, je treba antibiotike jemati le po nasvetu zdravnika in na način, kot je opisano v navodilih. 

Medtem ko so antibiotiki zelo dobri pri uničevanju ali zaviranju patogenov, zaradi katerih smo zboleli, ne morejo razlikovati med »škodljivimi« in »neškodljivimi« bakterijami. Zato se pogosto zgodi, da uničujejo naravno prisotne bakterije v vašem črevesju. Raziskave so pokazale, da so kvalitetni izdelki z mikroorganizmi, kot je Lactobacillus reuteri Protectis, učinkoviti pri naseljevanju črevesne flore. Delovanju bo najbolj učinkovito, če jih vzamete dve do tri ure pred ali po odmerku antibiotikov.

ZDRAV NASMEH

V nosečnosti hormonske spremembe povzročijo povečanje količine krvi v telesu. Medtem ko je to običajen del nosečnosti, pa lahko vpliva na zdravje dlesni in naravno mikrofloro v ustni votlini nosečnice, zlasti med drugim in osmim mesecem,

Ker večina bakterij vstopa v telo skozi vaša usta, le-ta predstavljajo tudi prvo obrambno linijo. Zato je pri nosečnicah še posebej pomembno, da skrbijo za svojo ustno higieno. Dvakrat na dan si očistite zobe z mehko zobno ščetko in z zobno nitko enkrat na dan. Pri tem pazite na svoje dlesni. Če boste uživali zdravo in uravnoteženo prehrano, bogata s polnovrednimi živili, boste zmanjšali količino sladke hrane, ki jo zaužijete. In nenazadnje, redno obiskujte zobozdravnika, ki vam lahko pomaga odkriti manjše težave, preden postanejo velike.

 

posts_form

Pišite nam
Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani.
S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.
POTRJUJEM ZAVRAČAM